खानेकुरा कसरी सफा खाने

खानेकुरा सफा राख्नुपर्छ । अस्वस्थ्य खाद्यपदार्थ फाइदाजनक हुँदैन । शुद्व खानेकुराको बारेमा लहर सामाजिक सञ्जालमा विगतको दशकमा नै चलेको देखिन्छ ।

खानेकुराको शुद्वता नाप्न गाह्रो मानिएता पनि गुलेटिन, चिनीको मात्रा नमिसिएको अप्रशोधित खानेकुरा एन्टीबायोटिक, हानिकारक विषादी र हार्मोन नघुलेका खानालाई प्राथमिकता दिइन्छ ।

अध्ययनको निश्कर्ष 

पोषण नामक जर्नलमा समाविष्ट तथ्य तथ्याङ्कका आधारमा खुलाइएको नतिजाको आधारमा प्रशस्त उदाहरणहरु फेला पार्न सकिन्छ । भनिएको छ , मानिसहरुको चाहना सधैं अप्रसोधित, कच्चा र बनावटी खाना तर्फ मोडिएको हुन्छ ।

खोजमा विश्लेषण गरिएको तथ्याङ्क अनुसार ७०.०८% मानिस स्वस्थ्य खानेकुराद्वारा  लाभान्वित छन् भने बाँकी नियमीत खानेकुराको सेवनमा अमिल्दो इच्छा प्रकट गरी अस्वस्थ्य बन्दछन् .

अनुसन्धानकर्ताहरुले स्वस्थ्य खाद्यपदार्थको समिश्रणमा वीउजन्य खानेकुरा, सुपारी, ओखर, बदाम, कालो दाल, भटमास, केराउ, अण्डा पर्ने विश्लेषण गरेका छन् । पोषण युक्त खानेकुराको सुचीमा विभिन्न खानेकुराहरु पर्दछन् । हरियो सागपात, फलफुल, नकुडिँएका अन्न, दुग्द्य जन्य खाद्य पदार्थ, चिज, ल्याक्टोज अमिश्रित दुधहरु, पोषणयुक्त खानेकुरा, चिल्लोरहित मासु, अण्डा, सामुद्रिक खानेकुरा, विउजन्य खानेकुरा, भट्मासका खाद्यपदार्थ, केराउ र दालहरुलाई जर्नलले पोषणयुक्त खानेकुराको सूचीमा राखेको बताइएको छ ।

स्वस्थ्य खानेकुरा सेवनको फाइदा

स्वस्थ्य खानेकुराले बजारु सोडियम, चिनीको मात्रा र अप्रसोधित खानेकुरामा ह्रासत्व ल्याउने तर्क गरिन्छ । हृदय सम्बन्धी रोग वा प्रेसर रोग हुनेलाई यस्ता खानेकुराको सेवन कम गर्न विशेषज्ञहरु सुझाव दिने गर्छन ।

घरैमा बनेका वीउजन्य खाद्यपदार्थ जस्तै अन्न, फलफूल, हरियो सागपात, सुपारी र स्वस्थ्य पोषणयुक्त खानेकुरा जीवनका लागि फाइदामुलक हुने तार्किक निश्कर्ष जर्नलले निकालेको छ ।

तर वैज्ञानिक हिसाबमा सबै पोषणयुक्त खानेकुराको कटौती स्वास्थ्यप्रदायक नहुने हुँदा सही खाद्य पदार्थको छनौट आँफैमा चुनौती रहेको जानकारहरु बताउँछन् ।

कुनै रोगका लागि केही खाद्यपदार्थ संवेदनशील हुने हुँदा कुन खानकीले मानिसमा के असर राख्छ भन्ने कुराको जानकार व्यक्ति स्वयं हुनु स्वास्थ्य विज्ञ हुनुृ बराबर हो बुझिएको छ ।

अमिल्दो खानेकुराको सेवनले मानिसमा अर्थोरेक्सिया नर्भोसिया नामक संक्रमण फैलिने जानकारहरु बताउँछन् ।

धेरै मात्रामा खानेकुराको सेवन गर्न डराउनुपर्ने हुन्छ । धेरै खानाले मानसिक रोगी बनाउँछ ।

स्वस्थ्य खानाले मानिसमा हुने कुपोषण, सामाजिक एक्लोपना र मानसिकतामा बदलाव राख्ने तर्क गरिएको छ ।
एजेन्सी



Comments

Popular posts from this blog

दृश्य र सपना

कोशी पारी फलाँटका माधव खरेल काभ्रेबाट १६ वर्षको उमेरमा घरबाट भागी काठमाडौं